webshop

Ipari alpinnal kapcsolatos hírek, információkInfók az érdekképviseletről, a képzésről (milyen végzettséggel, meddig dolgozhatunk?), oktatókról és a hazai oktató cégekről.

 

Érdekképviselet:

2008-ban alapítottuk a Magyar Ipari Alpintechnikát Oktatók Érdekvédelmi Egyesületét (MIAOE). Az egyesület célkitűzése volt, a szakmai érdekérvényesítés, a szakma képviselete és együttműködés a jogalkotóval.

Hasonló céllal, de immár erősebb alapokra helyezve - hiszen a jogalkotó a szakmai érdekképviselet állásfoglalását figyelembe véve dönt(het) -  alapítottuk meg 2013-ban  a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara Kézműipari Tagozatán belűl az Ipari Alpinista Szakmai Osztályt   (BKIK IASZO).

Ha valaki úgy gondolja, hogy nem teljesen világos egy jogszabály, annak értelmezése vagy egyéb a szakmát érintő kérdése van, kérjen szakmai állásfoglalást az IASZO-tól.

levelezési cím: BKIK Ipari Alpinista Szakmai Osztály Mauks Rudolf elnök  1016. Budapest Krisztina krt. 99.

 

Oktatás:

Többszintű a hazai alpintechnikai képzésünk, az egymástól független képzőknél (kisebb, nagyobb eltérésekkel), de megtalálható az alapfokú, a munkavezetői (középfokú), a favágó, a kötéltechnikai mentő és nem utolsó sorban az OKJ-s, illetve 2015-től az Ipari Alpinista Mester vizsga.

2015. dec.31-ig "minden érvényes, de utána már csak az OKJ-s (???).  Ami nem lenne ördögtől való, hiszen miért ne várhatnánk el egy ilyen veszélyes területen a legmagasabb, államilag elismert szintet? Persze gyakorlás nélkül a legjobb tudás is - még az OKJ-s is - kopik, de talán a nagyobb tudás nagyobb biztonságot és garanciát jelenthet.

Szóval nem kell megijedni - vagy legalábbis még nem -, az oktatói közösség felfedezett néhány ellentmondást a Biztonsági Szabályzat módosításában, ezért kértünk erről egy állásfoglalást a jogalkotótól (milyen végzettséggel, meddig dolgozhatunk).

 A válasz megérkezett a szakmára nézve nem túl kedvező, azaz az év végéig minden régi megszerzett végzettség jó. 2015. dec. 31-től csak az OKJ-s vagy a 2013. okt. 14-e előtt megszerzett végzettségek, ~ addig amig a dolgozó ugyanannál a cégnél, ugyanazt csinálja.

A MKIK által 2015-ben kihirdetett Ipari Alpinista Mester képzés és még néhány fajsúlyos szakmai érv is indokolja, hogy módosítási javaslattal éljen a szakmai érdekképviselet   a jogalkotó felé, így van némi remény, hogy még jobb  - felhasználóbarát - Biztonsági Szabályzatunk legyen. Ismét várjuk a fejleményeket.

Addig is működik a tanfolyami képzés, ha sikerrel járunk a jövőben is "legális" marad, amennyiben nem járunk sikerrel akkor a tanfolyami végzettségek tudásszint felmérés és előzetes tudás beszámítás után belépőként számíthatnak az OKJ-s képzésbe. Természetesen a tudásszint függvényében kevesebb lesz a képzési idő és a képzés összege, így nem vész el a korábbi ráfordításból semmi.

 

Oktatók:

A MIAOE oktatói (és Mauks Rudi+én) hivatalos Ipari Alpinista Oktatói vizsgával rendelkeznek - az oktatók első generációja megjelent a 2004./5. Munkaügyi Közlönyben - , valamint az oktatók 98%-a Munkavédelmi technikus. 

Ez hozzájárul a munkavédelmi jogszabályok (alaposabb)  ismeretéhez és jogosultságot biztosít az ipari alpinhoz szükséges munkavédelmi dokumentumok elkészítéséhez is.

Gondoljunk csak bele és döntsünk helyesen - bármely szakterületre vonatkozóan - , egy a szakmában nem járatos munkavédelmi szakember biztos, hogy képes "jó" Kockázatértékelést, egyéni védőeszköz (eve.) juttatási rendet készíteni? Szerintem nem, a Kockázatértékeléshez nem árt bejárni a területet - na ezt megnézném egy nem alpinos munkavédelmis kolléga esetében - és ismerni az alpinista technikákat, no meg a technológiát.  Legyünk igényesek és tájékozottak, mert a biztonságunkról van szó. Nem utolsó sorban a felszerelés időszakos bevizsgálást sem árt, ha ipari alpin oktató végzi, mert ő ismeri, tudja a felszerelések rendeltetésszerű használatát, illetve a rendeltetés ellenes hibákat, sérüléseket képes felfedezni. És talán egy utolsó - még elfogadhatóbb - érv egy jogszabályi hivatkozás, amely megfogalmazza az arra jogosult személyt, 18/2008.(XII.3.) SZMM rend. 3.§ 9.

Az oktatók személyét illetően se szemérmeskedjünk,  nyugodtan kérjük az oktató végzettségét, szakmai múltját, portfólióját,  - jobb helyeken ez publikus és automatikusan megtekinthető, elérhető -, hogy  ne kelljen utólag bosszankodni.

 

Körkép a hazai oktató cégekről: 

http://altoman.blog.hu/2014/07/28/ipari_alpinista_oktatas_korkep#axzz3SpwwBDDN

 

 

Singer János

feltöltve: 2015.01.28.

módosítva:2015.07.24.

 

 

 

Valahol elakadtál? Van valami észrevételed? Kérjük, küldd el visszajelzésed!
© 2010 - Mountex Kft. Minden jog fenntartva. Az oldalt fejleszti a H3 Informatikai Kft.
A Weboldalon a található mindennemű tartalom a Weboldal üzemeltetőinek szellemi tulajdonát képezi és a Weboldal üzemeltetői előzetes írásbeli engedélye nélkül sem online, sem nyomtatott formában nem használható fel.