webshop

Sárközy András emlékéreSárközy András, a Mountex alapítója és szellemi alkotója 2020. április 18-án végleg eltávozott közülünk.

András kiváló hegymászó, üzletember és jóbarát volt. Igazán otthon a természetben érezte magát. Számára mindent a közösség jelentett, tele volt életkedvvel, humorral és ki nem fogyó új ötletekkel, ami mindig a barátokat, mászótársakat szolgálta.


.
Fiatal, ambiciózus sziklamászóként a '80-as évek legelejétől egyik motorja volt annak a kis, baráti társaságnak akik felébresztették Csipkerózsika-álmából két bükki mászóiskolánkat, Dédest és Fehérkőt; majd a Tordai-hasadékban az akkor és ott még forradalmian újnak számító szabadmászó stílus egyik előfutára is ő volt.

A hazai sziklamászók közt az elsők közé tartozott, akik a szász-svájci homokkőtornyokon elölmászóként birkóztak meg a helyi VIIIa - IXa fokozatú utakkal. Az így megszerzett magabiztos mászótudás alapozta meg, hogy a Keleti-Alpok, a Dolomitok vagy Paklenica hosszú, akkor még alig kiépített, nehéz útjain feljusson, mint a Bayrischer Traum, a Moderne Zeiten vagy akár a Klin él korai, 3. szabad átmászása.

Nagyon szerette, ha a mászókalandokat a távoli tájakra jellemző, komplex utazási élményekkel is összeköthette. Magyar mászók közt elsőkként valósított meg olyan álmokat mint Yosemite nagy falainak a tetejéről körbenézni, felfedezni Patagónia vihar tépte szikláit és lehetőséget látott olyan sokrésztvevős, alapvetően mászócentrikus kalandutazások megszervezésében, mint a 90-es Sinai-túra.

Bár a '90-es évek végén már az egyre jobban beinduló "boltozásra" koncentrált, új kihívásként tekintett egy akkor még víziónak tűnő nagy, beltéri mászófal létrehozására is. Az első Vertigo nemcsak méretét, de erősen áthajló felületeit és egyedi részleteit tekintve is messze megelőzte korát (ujj- és kézrepedések, mobil boulder elemek, drytooling felület). Sajnos erről a legendás falról csak pár fotó és videó maradt az utókorra - a nagyszabású Vertigo II tervekből pedig mindössze egy makett - ugyanis 2001-ben az épületet a Roxaréna görkoris csarnokkal együtt (amit az akkor még két gézengúz fia, Miska és Borisz is gyakran látogatott) az ingatlanpiac eldózerolta. Mégis, hogy a mászók ne maradjanak fal nélkül, teret adott a Mountex-házban a Boulder Klubnak, ahol sokáig állt egy szintén egyedi, a világon akkor alig pár helyen létező stílusú boulder-tömb, a „meteorit", amit a modernebbre cserélt új modul után sokan visszasírnak.

Kezdetektől fogva jelentős anyagi támogatást nyújtott mászóversenyek, vagy kiemelkedő képességű mászók egyéni céljainak megvalósításához. Figyelemre méltó mászóeredményei ellenére ő maga mindig csak a "self-sponzored" mászók táborába tartozott, akik saját örömükre jártak a hegyekbe.

Valahol elakadtál? Van valami észrevételed? Kérjük, küldd el visszajelzésed!
© 2010 - Mountex Kft. Minden jog fenntartva. Az oldalt fejleszti a H3 Informatikai Kft.
A Weboldalon a található mindennemű tartalom a Weboldal üzemeltetőinek szellemi tulajdonát képezi és a Weboldal üzemeltetői előzetes írásbeli engedélye nélkül sem online, sem nyomtatott formában nem használható fel.